Skip to main content

Op deze pagina zullen wij veel voorkomende handelingen bij het gebruik van Microsoft 365 zo duidelijk mogelijk toelichten. Omdat Microsoft vrijwel dagelijks veranderingen doorvoert in haar producten, kan het zijn dat de schermen die je in werkelijkheid ziet afwijken van de onderstaande voorbeelden.

Microsoft 365 | Koppelen met Microsoft Authenticator

Om de veiligheid te verhogen wordt het vanuit Microsoft verplicht gesteld om je account te beveiligen met behulp van zogenaamde 2-factor authenticatie.

Je wachtwoord is iets dat je weet en de te installeren app op je mobiel is iets dat je hebt. Deze combinatie zorgt voor een extra veiligheidslaag en verminderd het risico op misbruik van je account met 99%.


Als de bovenstaande melding verschijnt bij het (online) inloggen op je Microsoft account, dan is het tijd om de 2-factor authenticatie verder in te stellen. Klik op Volgende om verder te gaan, of eventueel op Later vragen om het instellen voorlopig uit te stellen (let op: op een gegeven moment is het verplicht om 2-factor authenticatie in te stellen!)


Het bovenstaande scherm geeft dat je op je mobiele telefoon (gratis) de app “Microsoft Authenticator” moet downloaden. Dit kun je doen door naar de app te zoeken in de app-store op je toestel, of anders door met je mobiele telefoon een foto te maken van de juiste, onderstaande QR-code:

Als je de Microsoft Authenticator app succesvol hebt geïnstalleerd op je mobiele telefoon, dan kun je op de computer kiezen voor Volgende om verder te gaan.


Bovenstaande scherm geeft weer dat er op de mobiele telefoon toestemming zal moeten worden gegeven dat de app Microsoft Authenticator je meldingen mag geven. Druk op Volgende om verder te gaan.

Op de mobiele telefoon:

Open op je mobiele telefoon de app Microsoft Authenticator.

Helaas is de weergave van de Mircrsoft Authenticator app niet op elke mobiele telefoon hetzelfde. Bij de eerste keer openen van de app zal er in ieder geval een melding komen waarbij je meldingen moet toestaan. In het volgende startscherm kun je in sommige gevallen kiezen voor scan QR-code. In andere gevallen kan dit niet en zul je rechtsboven moeten klikken op het “+” teken.  Soms is er alleen een optie Account toevoegen. In alle gevallen dient er bij een vervolgscherm waar meerdere keuze’s kunnen worden gemaakt, gekozen te worden voor Werk- of schoolaccount.


Zie de rode vlakken in bovenstaande voorbeeldschermen van de mobiele app.

Uiteindelijk zal je mobiele telefoon als het goed is de camera app opstarten.


Maak op je mobiele telefoon een foto van de QR-code die op je computer in beeld is verschenen. Klik vervolgens op de computer op Volgende.


Op de telefoon zal er vanuit de Microsoft Authenticator een melding komen. In het scherm dat wordt weergegeven dient het nummer ingevoerd te worden dat op de computer in beeld staat. Dat is dus niet het getal “86” uit het bovenstaande voorbeeld.


Het koppelen met de Microsoft Authenticator is nu voltooid. Klik op Volgende.


Als back-up voor als de Microsoft Authenticator app het niet goed zou doen, is het nog noodzakelijk om uw mobiele nummer te verifiëren. Kies in het eerste veld Nederland (+31) en vul in het tweede veld je Mobiele nummer in. Druk vervolgens op Volgende.


Je zal nu via SMS of Berichten een code van Microsoft ontvangen op je mobiele telefoon.  Vul deze in en druk op Volgende.


Het koppelen van het mobiele telefoonnummer als back-up methode is nu geslaagd. Klik op Volgende.


Het instellen van 2-factor authenticatie voor je Microsoft account is nu helemaal voltooid. Als je voor het eerst aanmeldt op een nieuwe apparaat en eens in de zoveel tijd, zal Microsoft je vragen de 2-factor authenticatie uit te voeren. Dit proces lijkt erg op het bovenstaande registratie proces en wijst verder zichzelf.

Mocht het op een bepaald moment niet lukken met de Microsoft Authenticator app, dan kan je altijd kiezen voor Andere authenticatie methode gebruiken, waarna er weer een SMS of Berichten code zal worden toegestuurd.